Armbandsstorlek

Hur man vill att ett armband ska sitta på handleden skiljer sig åt för alla. Det finns dock vissa armband som bör passa relativt precist för att ligga snyggt, som t.ex breda wrapläderarmband.

Notera att för vissa armband ska man ange handledsmått och detta får du fram genom att använda ett måttband eller en bit snöre/papper som du lägger runt handleden utan något mellanrum och avläser sedan längden. Jag lägger sedan till för rörelsevidd om det inte är så att ni anger i Övrigt-rutan i kassan att ni önskar få ett armband som sitter tight.

När det gäller armband som ska gå mer än ett varv runt handleden, så kallade wraparmband, är det enklast att ta ett snöre och vira den runt handleden så många varv och så löst/hårt som man vill ha det och sedan mäta snörets längd. När det gäller wraparmband i läder så gör jag 2 öglor på slutet vilket gör att dessa kan justeras lite.

Halsbandsstorlek

Ett enkelt sätt att ta reda på en passande halsbandsstorlek är att mäta ett halsband som du redan har (inkludera låset).  Annars kan du även ta ett måttband eller ett snöre och låtsas att det är ett halsband och därmed mäta längden. Observera att vissa halsband kan kräva en särskild längd för att bli snygga. Kontakta mig om du undrar över något.

Ringstorlek

Det allra bästa är om du eller någon du känner har ett skjutmått i verktygslådan. Då mäter du enkelt innermåttet på en ring som du vet passar på det specifika fingret. Annars kan du lägga ringen över en tumstock och med ögat se ditt ungefärliga innermått på ringen, denna variant är dock inte att rekommendera, måttet blir enbart ungefärligt. Du kan också gå in på närmaste ur/guld affär och be dem mäta ringen åt dig.